MENY

Vad skall jag göra om jag är orolig för någon?

Av: mohlen112233 / 25 februari, 2013

 

Är du orolig för att ett barn eller en ungdom i din närhet är utsatt för våld eller övergrepp? Ta barnets berättelse på allvar och kontakta socialtjänst eller polis för att få råd i hur du kan gå vidare. Är du ung och har en kompis eller ett syskon som inte verkar ha det bra? Se till att rådgöra med någon vuxen du har förtroende för så du kan bli avlastad i ansvar och så att ni kan få hjälp! 

En del barn och ungdomar säger inte direkt eller tydligt hur de har det hemma. Många känner att de försöker berätta men att ingen vill eller orkar lyssna. Berättelserna kan vara trevande och diffusa. Då är det viktigt att du vågar lyssna och ställa frågor för att få veta mer. Barn och ungdomar kan vara skrämda och tystade av den som gjort dem illa, de kan behöva berätta i sin egen takt. Många testar också om den som lyssnar orkar och vågar höra, man berättar i steg för att kolla av hur mottagaren reagerar. Hur hemsk berättelsen än är så försök hålla dig lugn och inte utstråla att du eventuellt blir skärrad och upprörd. Den som blivit utsatt för våld eller övergrepp har ofta lätt för att skuldbelägga sig själv. Undvik därför att ge kommentarer som kan förstärka skuldkänslan, till exempel att säga ”det var onödigt att du drack alkohol eller var klädd på ett visst sätt” eller att ”du skulle ha sagt ifrån eller skrikit”.

Alla som är oroliga för ett barn eller en ungdom bör kontakta socialtjänsten. Du behöver inte ha några bevis utan bara oro. Sen blir det socialtjänstens uppgift att ta ställning till uppgifterna. Ibland kan det vara så att det är just dina uppgifter som är den viktiga pusselbiten som socialtjänsten behöver för att kunna ingripa till ett barns skydd. Ibland brottas vi med fördomar som att ”vi inte ska lägga oss i”, ”han/hon är ju så trevlig så det kan inte stämma” eller ”det är inte ens fel att två träter” . Men misshandel och övergrepp är inte tillåtna enligt svensk lag. Det är viktigt att alla tar ställning för våra barn och ungdomar och gör vad man kan för att våld och övergrepp ska upphöra och att de drabbade får hjälp och stöd.

 


Läs mer om hur du kan prata med barn som du misstänker fara illa i vår informationsfolder

Klicka på bilden så visas den i separat fönster

Frontbild

 


Bra att tänka på

  1. Om du misstänker att ett barn eller en ung person är utsatt för sexuella övergrepp, fråga honom eller henne om det. Det är viktigare att våga fråga än att fråga på precis rätt sätt.
  2. Respektera den unga personens egen vilja och önskemål så långt det är möjligt, men se till att den unge får hjälp så att övergreppen avbryts.
  3. Tänk efter vad som är ditt ansvar och vad är andras?
  4. Var tydlig med din roll och vad du kommer att göra med den information du får.
  5. Fråga inte ut barnet eller den unge om detaljer. Om det gäller det ett brott är det polisens uppgift att utreda exakt vad som har hänt.
  6. Om du misstänker att ett barn under 18 år far illa – gör en anmälan till socialtjänsten.
  7. Följ upp situationen! Har barnet eller ungdomen fått det skydd och den hjälp han eller hon behöver?

 

Läs vidare här om din anmälningsskyldighet om du är Yrkesutövare