Syftet med Barnahus är att i en trygg, barnvänlig miljö låta barn och ungdomar upp till 18 år som misstänks vara utsatta för våld och övergrepp vara i centrum.
Barnen skall genom samverkan tillförsäkras rättstrygghet, gott bemötande och stöd vid behov.
Barnahus är beläget i centrala Sundsvall. I parkeringshuset på Norrmalm har vi samordnat socialtjänst, polis, åklagare, barnpsykiatri och barnklinik i gemensamma lokaler i syfte att underlätta för de utsatta barnen, ungdomarna och deras familjer.
Verksamheten omfattar alla kommuner i Västernorrlands län; Sundsvall, Härnösand, Timrå, Ånge, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik.
Hur går ett barnförhör till?
Barnet och medföljande person tas emot av personal på Barnahus och bjuds på fika i avvaktan på förhöret. Barnet träffar sedan en civilklädd polis. Förhöret sker i ett särskilt anpassat rum på Barnahus. Om barnet är under 15 år spelas förhöret in.
Ibland får föräldrar inte veta innan
Om man som förälder är misstänkt eller har en relation till den som är misstänkt är det vanligt att man inte informeras om förhöret förrän det är klart. Detta för att ta tillvara barnets rättssäkerhet, att barnet ska få komma till tals opåverkat. Som vårdnadshavare får man information från polis eller åklagare så snart förhöret har hållits.
Vem har tagit barnet till förhöret?
När ingen av vårdnadshavarna fått möjlighet att vara med barnet på förhöret har en juridisk person, en särskild företrädare, utsetts av åklagaren för att se till att barnets rättigheter i samband med förhöret följs. Denne har också fått i uppgift att hämta och följa barnet till Barnahus. Vid de flesta tillfällen följer förskole-/skolpersonal med som en trygghet för barnet. Trygghetspersonen informeras inte om bakgrunden till att barnet skall på förhör, får sitta i väntrummet under förhöret och får inte ta del av vad barnet berättar.
Vilka är inblandade?
Barnet träffar oftast bara en polis. Fler personer är dock inblandade, men de följer förhöret från ett angränsande rum. En av grundtankarna för Barnahus är att myndigheter som behöver ta del av barnets berättelse gör det vid förhörstillfället så att barnet slipper berätta samma sak för olika personer i olika syften.
Vad bör man som vuxen tänka på när barnet har varit på förhör?
Det är viktigt att som vuxen vara uppmärksam på hur barnet mår efter förhöret. Kanske barnet vill berätta om hur dagen har varit, kanske inte. Ta hänsyn till vad barnet själv önskar.
Det kan vara bra att tänka på att:
Ska du och ditt barn till Barnahus?
Om du och ditt barn fått kallelse från polis om besök på Barnahus för förhör får du en viktig roll. Du som förälder är en trygghet för barnet oavsett dess ålder. Ni tas emot och får sitta ner i väntrummet. Ni visas runt i lokalerna av en polis. När barnet skall höras får du som förälder sitta i väntrummet. Om du undrar över något får du gärna ringa Barnahus innan eller efter ert besök. Läs mer…
Klicka på bilden nedan så finner du vår broschyr i utskiftsvänligt format